torstai 11. marraskuuta 2010

Sopeutumista

Hengissä edelleen ollaan, kiitos ihmisille jotka ovat siitä kantaneet huolta :) Viimeisen kuluneen kuukauden aikana on tapahtunut paljon erilaisia asioita, joiden sulattelemiseen ja joihin sopeutumiseen on mennyt aikaa. Kirjoittamiseenkin on tullut lukko, jota on ollut vaikea avata, mutta parasta terapiaa on vain asettaa sormet näppäimistölle ja alkaa kirjoittamaan. 


Olen juoksennellut sairaalassa reumatutkimuksissa ja nyt voin vain odotella pari viikkoa seuraavaan lääkärikäyntiin. Reumalääkärin mielestä oireeni vaikuttavat aika vahvasti fibromyalgialta ja nyt kun lonkkanikin on alkanut paranemaan päin, fibromyalgian diagnoosi alkaa kuulostaa uskottavalta. Fibromyalgiahan on reuman sukulaissairaus, mutta siihen ei kuulu tulehdukset ja näin ollen sairaus ei vahingoita kehoani. 


Lainaus Reumaliiton reuma-aapisesta: 


" Fibromyalgian tärkein oire on kehon eri osissa tuntuva lähes jatkuva kipu, johon vaikuttavat erilaiset ulkoiset tekijät. Potilaat kuvaavat kipua kolottavana, jäytävänä, polttavana, kirvelevänä, viiltävänä. Kipua pahentavat kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö sekä psyykkinen stressi. Saunassa kipu lievittyy, mutta saunan jälkeen kivut pahenevat (saunakrapula).
Fibromyalgiaa sairastavilla väsymys, uupumus ja voimattomuus, turvotuksen ja puutumisen tunne ovat myös yleisiä. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen lisäksi heillä voi olla päänsärkyä, kuukautis-, maha- ja virtsaelinkipuja. Monet potilaat kokevat niveltensä turpoavan, vaikka lääkäri ei tällaista havaitsisikaan.
Sairastuneet uupuvat ja väsyvät nopeasti henkisessä paineessa. Lisäksi lähes kaikki potilaat kertovat kärsivänsä lepoa antamattomasta unesta. "

Fibromyalgiaan ei ole olemassa ns. hoitoa eikä lääkitystä, sillä esim. kivun takana on ihmisen kipukynnyksen alentuminen eikä tulehduskipulääkkeistä ole apua. Kela ei tunnista sairautta eikä täten ole  velvollinen avustuksiin. Lisäksi mitä olen ymmärtänyt, fibromyalgiaan erikoistuneita lääkäreitä on aika harvassa Suomen maassa eikä tavalliset lääkärit ota aina tosissaan potilaiden oireita, kun missään testeissä ei näy arvojen muutoksia.
Olen miettinyt synkkinä hetkinäni, että kumpi olisi ollut parempi; sairastua reumaan johon on lääkettä ja johon voi saada hoitoa, vai sairastua fibromyalgiaan joka ei vahingoita kehoa, mutta johon ei ole kunnon hoitoa olemassa? 
Vei aikaa sopeutua mahdolliseen uuteen diagnoosiin, vaikka tällä kertaa se kävi ehkä aavistuksen verran helpommin. Ajatukset olivat synkimmillään, kun makasi kotona kippurassa hammasta purren, kun lihaskivut yltyivät koviksi eikä särkylääkkeet tuntuneet auttavan. Sitä luulisi että 3 kuukauden aikana kivun tuntemiseen olisi jo tottunut, mutta nivelkipu ja lihaskipu ovat kyllä erilaisia. 
Lokakuun lopussa lonkkakipuni lähestulkoon katosi. Kyllä se jaksaa muistuttaa ja juilia ajoittain, mutta mieliala on kohonnut huomattavasti kun olen taas päässyt kävelemään suhteellisen normaalisti. Jäykäthän lonkat edelleen ovat, mutta liikkuminen helpottaa. Lihaskivut tulivat taas sen tilalle. Ymmärrettävää on, että kun 2 kuukauteen ei päässyt kävelemään kunnolla ja sitten lähtee liikenteeseen, lihakset eivät ole samassa kunnossa. Lihassärkyähän siitä tulee. 
Ironistahan se on, että liikunta aiheuttaa lihaskipua, mutta liikunta myös helpottaa fibromyalgian tuottamaa särkyä. Tutkimuksissa on todettu että fibromyalgia-potilaan lihakset tuottavat liikaa maitohappoa lihaksiin ja sen takia liikunta on paras lääke tuoda lisähappea lihaksille ja näin tasapainottaa maitohapon ylituotantoa. Kulunut kuukausi on siis ollut yhtä tasapainoilua liikunnan määrän ja levon kanssa. Keväällä tuntema jatkuva väsymys ja uupumus on tullut takaisin, ja päiväunista on tullut uusi päivittäinen tuttavuus. Jokainen päivä on pitänyt suunnitella hieman sen mukaan, mitä tietää jaksavansa ja annettava vain itselleen anteeksi, kun voimat loppuvat. 
Olen myös käynyt muutaman kerran sairaalan fysioterapeutin luona. Sain lähetteen vanhan polvivaivan takia, mutta nyt kun tämä ihana naisimmeinen tutki muitakin tutkimuspapereitani, hän päätti tutkia minusta ihan kaiken. Fysioterapeutin puolesta lääkärit saavat tehdä omat diagnoosinsa, mutta me keskitytään nyt tällä hetkellä mahdollisiin muihin syihin, jotka olisivat voineet aiheuttaa lonkkakivun.
Käyntikerrat ovat olleet mielenkiintoisia ja sen jälkeen kun fysioterapeutti sai tietää minun harrastaneen 9 vuotta balettia lapsuudessa, käynneistä on tullut vielä mielenkiintoisempia. Se on kummallista tajuta, kuinka kehon toimintatapoihin on voinut vaikuttaa niin moni asia. Kaikki on kaiken summa, taitaa olla tämän hetkinen mottoni. Ainakin kehoni suhteen. 
Yliliikkuvat nivelet, polvivammat, raskas fyysinen työ, fysiologinen perimä ja lapsuuden liikuntaharrastukset ja niiden tuomat opitut tavat liikkua, voivat edelleen aiheuttaa ongelmia. Haastavaa on nyt ohjelmoida lihasmuistia uusiksi. Tämän viikon opintoihin kuuluu uusi tapa istumaan menoon ja nousuun sekä istumiseen. Ensi viikolla jotain muuta...





6 kommenttia:

  1. Ihanaa kuulla sinusta!
    Olen pahoillani puolestasi, jos diagnoosi on oikea ja kipuihin ei oikeasti voi edes lääkkeilä saada helpotusta... :(
    Minä olen myös ymmärtänyt, että fibromyalgia-dg annetaan vähän liian helposti, jos tutkimustulokset eivät osoita selkeästi muuta sairautta.

    Millä mekanismilla fibromyalgia syntyy? Miten se selitetään?

    Ihanaa kuulla, että olet saanut mahtavan fysioterapeutin, joka todellakin ymmärtää, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja haluaa perehtyä kokonaisuuteen yksityiskohtaisesti. Sellainen ihminen on aarre!

    Minä huomasin oman toipumiseni aikana, että ehkä kaikkein tärkeintä jaksamisen kannalta on juuri tuo suunnitteleminen ja omien rajojen tunnistaminen.
    Edelleenkin teen niin, että vain yksi "isompi" tekeminen päivässä on tarpeeksi ja mielellään ei peräkkäisinä päivinä. Yksikin lepopäivä välissä auttaa jaksamaan paremmin.
    Silloin ei tule niitäkään tilanteita, että joutuu viime tipassa peruuttamaan vaikka jonkun tapaamisen, koska ei olekaan enää siihen voimavaroja jäljellä.
    Tällaiseen rytmiin ja suunnittelemiseen tottuu ja muutkin ihmiset sen aikanaan ymmärtävät.

    Paljon jaksamista ja voimahalaus täältä!

    VastaaPoista
  2. Näinhän se on Tiina, että fibromyalgia-dg annetaan aika helposti, jos muita syitä ei tunnu löytyvän. Siksi olisikin mielestäni tärkeää että lääkärit ottaisivat potilaiden oireet tosissaan ja panostaisivat mielenkiintoa potilaan tilaan. Koska fibro-diagnoosilla ei tunnu olevan vaikutusta yhteiskunnallisiin etuuksiin eikä muuhunkaan, niin minulle riittäisi että saan edes jonkinlaisen selityksen tähän uupumiseen ja kipuihin. Jo tieto ettei tämä tauti vahingoita periaatteessa minua olisi jo suuri helpotus.

    Fibromyalgian syntymekanismia ei tunneta. Yhtenä hypoteesina pidetään henkilön pitkäaikaista stressitilaa tai vakavaa masennusta. Tai se voi tulla jonkin rankan virussairauden jälkitautina tms.

    Itse olin 4 vuotta vaikeassa ihmissuhteessa, jossa stressi ja masennus oli vakituisena seuralaisena, joten en yhtään ihmettele, jos keho sanoi viimein stopin.

    Elämän ironia huvittaa. En osannut aikaisemmin pitää itsestäni huolta ja piirtää rajoja. Nyt olen vuoden verran opetellut ihan kantapään kautta. Eräällä tavalla tämä on on ollut ironinen siunaus itselleni. Routa ajaa porsaan takaisin kotiin, jos ei hyvällä niin sitten tosi pahalla.

    Mutta eikös se ole niin, että oikealla asenteella kaiken kestää ja eteenpäin pusketaan? En ole katkera. Tämän kanssa nyt eletään ja opettelen uusia juttuja, joilla pärjätä. Ei aina ole huonoja päiviä, josta olen kiitollinen. Ylpeänä luonteena on vaikea myöntää itselleen ettei aina jaksa samalla tavalla kuin ennen, mutta avunpyytämisen raja on laskenut huomattavasti ja itselleen osaa antaa anteeksi aika paljon.

    Kun oikein katsoo, elämä on aika ihmeellinen paikka :)

    Rakkaita halauksia sinullekin. :)

    VastaaPoista
  3. Palaan tänne takaisin ;)
    Jäin miettimään tuota asennejuttua. Se on jännä, että ihminen (yleensä kai?) tiukoissa tilanteissa menee vain eteenpäin niissä tärkeimmissä asioissa. Aivot kuin ohjelmoituvat uuteen tilanteeseen nopeasti ja päämäärän saavuttaminen on tärkeintä. Niinkuin näissä sairauksissakin ja toipumisissa.

    Muistan itse, miten alussa kuntoutuminen oli tärkein asia ja tein sen eteen kaiken mahdollisen, eikä se silloin tuntunut yhtään rankalta tai normaalista poikkeavalta. Joka päivälle oli omat haasteensa ja niitä kohti vain menin. Väsy tuli vasta myöhemmin.

    Minun on vaikea ymmärtää ihmistä, joka sanoo ettei hän koskaan hyväksy kohdalleen tullutta sairautta - eikä aio hyväksyäkään. Miten sitten elämää oikein voi elää, jos päättää kapinoida loppuikänsä?
    Välillä kuullostaa kornilta, kun kuulee sanottavan, että miksi juuri minulle? Voihan sen yrittää kääntää niinkin, että jos toisillekin sattuu mitä vain, niin miksei minullekin? Ollaanko me saatu takuukuitti syntymän yhteydessä?

    Voin kuullostaa nyt ehkä epärehelliseltä, kun sanon että en ole kertaakaan tuntenut katkeruutta. Se on kuitenkin totta.
    Olin työssäni nähnyt niin paljon ikäviä kohtaloita, vaikeita sairauksia, kipua ja kuolemaa. Olin siis varsin tietoinen, että se voi osua myös minun kohdalleni.

    Kun sitten rysäys tapahtui ja sairaalassa aloin tajuamaan tilanteen, niin muistan ajatelleeni, että nyt oli oma vuoroni ja ehkä jotenkin alistuin siihen aluksi. Pian se muuttui hyväksymiseksi ja siitä lähti myös tahto toipumiseen. Tahtoa seurasi tekeminen sen eteen.

    Tänä päivänä olen hyvästä fyysisestä kunnostani tosi kiitollinen, koska en missään vaiheessa edes uskonut, että kuntoutuminen voisi edetä tähän pisteeseen. Aikaa se vei kauan, mutta eihän nämä asiat muutamassa kuukaudessa hoidu, siihen menee vuosia.

    Ohoh, tulipa vuodatus...sori.

    Lintupuu, sinun mietteesi ovat niin monessa suhteessa samanlaisia kuin omani ja olen oppinut sinulta paljon.
    Kiitos siitä Ystavä!

    VastaaPoista
  4. Voi ei...
    kirjoitin pitkän viestin, mutta se ei mennyt läpi :(
    Onkohan kommenteissa joku pituusrajoitus?

    VastaaPoista
  5. Pöh, menihän se läpi kuitenkin, vaikka kone väitti muuta.

    Terv. nimim. Häirikkö

    VastaaPoista
  6. Jos omilla ajatuksillaan herättää uusia ajatuksia toisissa ihmisissä, niin silloinhan teksti ja ajatukset ovat tehneet sen mikä on ollut niiden tarkoituskin :) Olla osana tätä maailmaa ja ihmisiä...

    VastaaPoista