keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Uskaltamisesta

Mietin tässä mitä uskaltaminen oikeastaan on? Kaikkitietävä Wikipedia määrittää rohkeuden uskalluksena tehdä asioita välittämättä pelosta, kivusta, vaarasta, epävarmuudesta tai pelottelusta.

Uskaltamiseen liittyy varmuus omista taidoista, varmuudesta itseen toimivana ja kykenevänä olentona. Mitä enemmän uskaltaa ja luottaa omiin taitoihinsa ja kykyihin, sitä varmemmin voi onnistua. Ja se että uskaltaa tehdä jotain minkä tietää vaikeaksi, sitä enemmän saa itsevarmuutta kun onnistuu. Mutta on myös uskallusta tehdä jotain missä ei välttämättä onnistu ja oppia tekemistään virheistään. Oppiakseen henkilöllä on oltava perusluottamus elämään. Luottamus saavutetaan vain uskaltamalla.

Entä sitten jos jokin asia ei onnistu yrittämiskerroista huolimatta ja itsevarmuus haihtuu. Mistä silloin saa uskaltamisen voiman ja luottamuksen? Miten ihmisen itseluottamuksen saa rakennettua edes sellaiseen kokoon, että uskaltaa tehdä jotain pienen pientä ja edetä siitä onnistumisien kautta suurempiin tekoihin? Kuinka paljon itse henkilöstä ja hänen sisimmästään on kiinni kuinka helposti luovuttaa? Onko tässä nyt kyse positiivisten ja negatiivisten tunteiden välisestä taistelusta? Ja kuinka paljon on kyseessä henkilön omasta uskosta? Mistä ihminen saa voimaa silloin, kun kaikki elämässä tuntuu menevän päin helvettiä, eikä voimia ole enää jaksaa?

Kun alan ajattelemaan kaikkea sitä mahdotonta mitä olen kohdannut lapsuudessani ja jonka kokeneena, voin aika myönteisesti todeta, että olen melko selväjärkinen. Pohdin, kuinka kaikesta on kuitenkin selvitty? Kyllä, kaikkea sitä joudun edelleen läpikäymään ja käyn varmaan loppuelämänikin, mutta mikä pala minussa on aina ollut estämässä etten ole tehnyt itselleni mitään peruuttamatonta? Mistä on tullut se usko ja rohkeus tarttua taas elämän kädestä ja puskea eteenpäin? Onko se pohjalaista pirullisuutta ja jääräpäisyyttä, kykenemättömyyttä antaa periksi vaiko jostain syvältä sielusta tuleva tieto ja voima muutokseen? Kyky antaa suuremmille voimille tilaa muuttaa minua. Onko siinä se minun vahvuuteni?

Joskus kauan sitten tilasin itselleni henkilökohtaisen horroskoopin ja tämä on ote siitä:

"Sinulla on onni kuulua siihen jengiin, jolle elämän suuret muutokset ja katastrofit ovat yhtä luonnollisia kuin toisille tarpeillaan käynti. Ei se aina ole niin esteettistä, mutta loppujen lopuksi helpottaa suunnattomasti. Sinulla on kaikki edellytykset päästä elämässäsi todella pitkälle pystyessäsi hallitsemaan näitä muille niin pelottavia muutosvoimia vaikka yhdellä kädellä. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää ettet koskaan voi pysähtyä paikoillesi ilman että ahdistus hyökkää kimppuusi kuin USA Husseinin Irakiin muutama vuosi takaperin. Yhtä vähän kuin Irakilla oli mahdollisuuksia selvitä tilanteesta voittajana yhtä vähän sinulla on mahdollisuuksia pysyä paikoillasi."

Mmhhnnn.. Pakonomainen tarve muutokselle, vaikka pelottaisi niin vietävästi ja taistelisi ajoittain sitä vastaan kynsin ja hampain. Muutos tulee aina. Onko se aina niin, että jokaisen on löydettävä se oma polkunsa ja mentävä sinne minne se vie,vaikka joutuisi sanomaankin hyvästit rakkaille ihmisille ympärillään? Kyky luopua ja muuttua, sitäkö tämä ihmisen tarkoitus kaikenkaikkiaan on?

1 kommentti:

  1. "Mistä ihminen saa voimaa silloin, kun kaikki elämässä tuntuu menevän päin helvettiä, eikä voimia ole enää jaksaa?"

    Henkilökohtainen vastaukseni tähän kysymykseen on läheiset ja luonto. Ja ehkä vähän sisuakin tarvitaan.

    Itse olin alkuvuodesta 2008 ihan paskana (näin suoraan sanottuna), roikuin vielä koulussa kirjoilla, odottelin puuttuvia arvosanoja, Artun sairautta selviteltiin ja juoksin sairaalassa hänen mukanaan tukena ja muistina, raha oli tiukilla ja paniikkikohtaukset vaivasivat, mummo tuntui vetelevän viimesiään masentuneena ja elämänhaluttomana, sossusetä painosti hakemaan töitä (vaikka ei edes koulutus riittänyt niihin töihin mitä oli tarjolla ja en omistanut autoa...en edes harkinnut hakevani töitä koska Arttu tarvitsi silloin melkein kellon ympäri tukea). Jossakin vaiheessa en sitten enää jaksanut ja menin terveydenhoitajalle itkemään oloani...pari kertaa kävin psykologin juttusilla, mutta se nainen oli niin outo että jätin sen pariin kertaan.

    Jotenkin sitä vain pääsi räpiköimään siitä paskasta olosta eroon kun asiat alkoivat hiljalleen selviämään (serotoniinilääkityksellä saattoi olla asiaan vaikutusta :)). Arttu sai diagnoosin, mummo sai mielialalääkityksen, lähetin koululle eropaperit, saatiin isompi kämppä, perheenlisäystä tuli kahden kissan verran, sain kesätöitä aivan mahtavasta paikasta...

    Eihän se elämä vieläkään mitään ruusuilla tanssimista ole, mutta asiat on ainakin paljon paremmin :)

    VastaaPoista